Голяма мистерия обвива участието на българските власти в мащабна операция срещу

...
Голяма мистерия обвива участието на българските власти в мащабна операция срещу
Коментари Харесай

Италия свърза арести на 330 мафиоти с боклука за България

Голяма тайнственост обвива участието на българските управляващи в огромна интервенция против италианската мафия „ Ндрангета “ в региона на Калабрия. В полицейската акция в Италия са били арестувани 334 души, в това число и на територията на България, заяви в. " Кориере каузи Сера " в четвъртък. Българският вътрешен министър обаче отхвърли наше присъединяване в интервенцията и обвързването й с неотдавна открития в Италия отпадък, предопределен за България. Младен Маринов даже изрази неразбиране за какво името на страната ни е забъркано в интервенцията против „ Ндрангета “.

„ До този миг в България няма осъществени арести по искане на италианските служби. В непрестанен контакт сме . Не единствено по този, само че и по други случаи. Има действен продан на информация. На този стадий не са желали от нас подпомагане на територията на България за арест на лица “, съобщи вътрешният министър пред кореспонденти. Само часове по-късно Министерство на вътрешните работи внезапно към този момент твърдеше, че  " по интернационалните канали за полицейско съдействие и продан на информация в Министерство на вътрешните работи са получени данни за арестувана при интервенция в Италия българска гражданка ". " Към момента не се дава спомагателна информация, защото дейностите по следствието са в ход ”, разгласи още българското вътрешно министерство.

Запитан дали в действителност връзката с България е огромното количество отпадък, което бе хванато преди дни край Милано и което трябваше да бъде докарано в страната, с цел да бъде изгорено, Маринов отговори: „ Какво се приказва, какво се написа - аз споделям какви са нашите източници на информация. Ние сме длъжни да споделяме единствено това, каквото идва по формален път . Всяка друга информация, била тя оперативна или добита от медиите, вие може да си я интерпретирате. “

Тази седмица пък стана ясно, че нито екоминистерството, нито вътрешното знаят каквото и да било по случая с 800-те тона отпадък от Италия. На всичкото от горната страна очевидно българските управляващи въобще не са се допитали до италианските дали той е бил предопределен за България. От изявление на министъра на околната среда и водите Нено Димов не се разбра за какво не е потърсил информация от италианските си сътрудници по въпроса с отпадъците.

В полицейската интервенция измежду 334-те задържани са още полицейски шеф, юристи, бизнесмени, счетоводители, държавни чиновници. Сред тях са някогашният народен представител от партията на Силвио Берлускони " Форца Италия " Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо -  Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа - Филипо Неши, представител на съда във Вибо Валентиа, и известният предприемач Марио Артуса.

Според медии някои от обвинените са били арестувани в Германия, Швейцария и България. Те са упрекнати в изнудване, убийства, пране на пари, незаконни схеми с отпадък и присъединяване в проведена незаконна група. Операциите против мафията са нормална процедура в Италия, само че сегашната е извънредно огромна, напомнят италианските издания.

В акцията са взели участие 2500 служители на реда. Била е иззета стока на обща стойност 15 млн. евро, следствието е съсредоточено в региона на Вибо Валентия в Калабрия. Имало е и полицейски дейности в други региони на Италия.

" Ндрангета " се счита за най-мощната мафиотска организация в интернационалната търговия с опиати и от години има устойчиво ядро и в Германия.

" Това е най-голямата интервенция след мегапроцеса в Палермо ", споделя Никола Гратери, районният прокурор в Катанцаро, визирайки фамозните процеси против сицилианската мафия в интервала 1986-1992 година, в които бяха съдени над 1000 души. " Напълно разбихме клановете в провинция Вибо, само че те работят в Италия от Алпите до Сицилия ", добави прокурорът.

Престъпленията, за които са упрекнати арестуваните, са записани върху 13 500 страници. Над 5 млн. листа хартия, принтирани в различни места от тези на арестите от съображения за сигурност, са били превозени с бронирани камиони, с цел да бъдат връчени на обвинените.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР